Het Juiste Hout

December 2017 drukte Nop Maas in Haarlem onder de Korenmaat honderdvijftig exemplaren van Het Juiste Hout; een bundeltje waarin drie zeer korte verhaaltjes zijn opgenomen. De verhaaltjes, die met elkaar een eenheid vormen, hebben de structuur van de ZKV's in mijn bundel Brutus Heeft Honger. 

De titels van de drie in het cahier opgenomen verhaaltjes zijn: Sla, Wassenaar 1927; Schnapps, Schoenfels 1929 en Tripes, Verdun 1932

Het Juiste Hout vertelt het verhaal van de huzaar Piet, die van zijn vader het leger moet verlaten om net als zijn voorvaderen tuinbaas te worden. Het verhaal speelt zich af tussen 1927 en 1932. De Eerste Wereldoorlog is nog in ieders geheugen aanwezig. Op het Luxemburgse kasteel waar Piet als tuinbaas wordt aangesteld, sluit hij vriendschap met de Duitse chauffeur Sigmund; een getraumatiseerde veteraan van de Grote Oorlog. Sigmund neemt op een zomerdag Piet en zijn vader mee naar Verdun.

Nop heeft vier versies van Het Juiste Hout gedrukt, die alleen van elkaar verschillen in het omslag. De tekeningen zijn gemaakt door het tekenaars-collectief Drawing Apart Together.

De cahiers zijn te bestellen bij de Hof van Jan